Tentoonstelling: Schoonheid te koop. De kunsthandel Frans Buffa & Zn.
Door: Michiel Kersten
Wanneer: 25 november en 11 december om 15.00 uur
Kosten: € 10,- p.p.
Verzamelen in de hal van het museum

Meld je daar aan door op de betreffende blauwe knop te drukken.

[eventButton id=”32″][/eventButton]

[eventButton id=”33″][/eventButton]


De Amsterdamse kunsthandel Frans Buffa kennen sommigen nog als dé kunsthandel in de Kalverstraat in Amsterdam. Deze kunsthandel bestond bijna 200 jaar (1775-1951). Met de komst in 1921 van Joop Siedenburg als directeur ging de kunsthandel zich toeleggen op de verkoop van werk van bekende modernisten: Breitner, Gestel, Van Gogh , Van Dongen en Sluijters en vele anderen. William Singer, de grondlegger van het museum liet zich bij het aanleggen van zijn verzameling door Joop Siedenburg vaak adviseren. 

Jan Hendrik Weissenbruch, Huis van Millet te Barbizon, 1900, olieverf op doek. Afkomstig uit een particuliere verzameling. Nu te zien in de tentoonstelling Schoonheid te koop. De kunsthandel Frans Buffa en Zonen in Singer Laren. In de rondleiding van Artetcetera staan wij bij dit schilderij van Weissenbruch stil.

Het begin van deze vermaarde kunsthandel gaat terug naar het eind van de 18de eeuw toen de Italiaanse prenthandelaar Francesco Buffa zich in Amsterdam vestigde. Circa 1808 opende hij een winkel in de Kalverstraat. In de buurt waren belangrijke kunsthandelaren en veilinghuizen gevestigd, zoals E.J. van Wisselingh& Co. en het veilinghuis van Frederik Muller. Dat de zaken floreerden blijkt wel uit het feit dat in 1874 de kunsthandel zich in een gloednieuw pand vestigde, dat op de plaats van drie hiervoor gesloopte panden stond.
 

De kunsthandel Frans Buffa toonde, zoals de goed leesbare catalogus bij de tentoonstelling in het Singer museum vermeldt, tussen 1895 en 1951 werk van ten minste 366 kunstenaars, zowel uit binnen- als uit buitenland. Vooral werd er werk verhandeld van de Haagse school en de Amsterdamse impressionisten. In 1892 werd al  werk van Vincent van Gogh getoond. Er volgde presentaties van werk van Johan Thorn Prikker, Jan Toorop, Leo Gestel, Jan Sluijters en Matthieu Wiegman. Bij de tentoonstellingen van werk van Kees van Dongen verdrongen de voorbijgangers voor de ramen in de Kalverstraat. In 1937 kwamen in slechts zes weken 30.000 bezoekers naar het werk van Van Dongen kijken.

Singer Laren toont nog tot 8 januari 2017 een selectie van kunstwerken die door de kunsthandel Frans Buff & Zn. zijn verhandeld, waaronder Jan Hendrik Weissenbruch, Georges Hendrik Breitner, Isaac Israels, Henri Fantin Latour, Piet Mondriaan en Kees van Dongen.

Schilderij van George Hendrik Breitner, Meisje in kimono, 1895, olieverf op doek, uit particuliere collectie nu te zien in Singer Laren in de tentoonstelling Schoonheid te koop, De kunsthandel Frans Buffa en Zonen. In de rondleiding van Artetecetera staan wij uitgebreid stil bij het werk van de Amsterdamse impressionisten.