Zomerse reislust III | De impressionisten in Normandië

Artetcetera neemt u een paar nazomerse dagen (22-24 september) mee in de voetsporen van de impressionisten. De eerste bestemming is de tuin van Monet in Giverny. Daarna gaan we naar het Festival Impressionisme Normandie. De kust en stranden van Normandië daar gaat het allemaal om, toen – in de tijd van de impressionisten – en nu. Hier, langs de Normandische kust,  werkten Eugène Boudin, Alfred Sisley, Berthe Morisot, Claude Monet en vele anderen. Een mooie aanleiding voor een paar nazomerse dagen aan zee…

Wij reizen in principe met twee personenbusjes naar Normandië, maar ook met eigen vervoer is – in overleg – mogelijk.  Wij overnachten tweemaal in de Auberge du Vieux Puits in Dieppe.

Festival Impressionisme Normandie 2016

In Dieppe is in het kader van het festival van het impressionisme een tentoonstelling te zien van het werk van Walter Sickert (1860-1942). Sickert, die in 1893 Degas en Manet ontmoette, wordt beschouwd als de voorman van de Engelse impressionisten en is de oprichter van de Camden Town Group, waartoe ook Duncan Grant, Augustus John en Wyndham Lewis behoorden. Zomers werkte hij veelal in Dieppe. Hij schilderde er het strand, de haven en het centrum van de stad, in kleurige, impressionistisch tonen en toetsen.

 

Sickert dieppe
Walter Sickert

In Le Havre, de geboortestad van onder meer Raoul Dufy, brengen wij een bezoek aan het Musée de l’art moderne André Malraux,  In dit museum is een tentoonstelling te zien over het schitterende, flonkerende licht in de strandgezichten van Eugène Boudin, die hij vooral op het strand van Trouville schilderde. Zowel in Dieppe, als in Le Havre verkennen wij natuurlijk de stad.

Eugène Boudin

Ook Rouen – de bakermat van het impressionisme – schenkt komende zomer uitgebreid aandacht aan de impressionisten. De collectie van het Musée des Beaux-Art is indrukwekkend: naast oude kunst is er een schitterende verzameling impressionisten. Het Festival wordt door het Musée des Impressionissmes aangegrepen om een grote tentoonstelling te organiseren van het werk van Joaquin Sorella, een Spaanse impressionist, die in Nederland niet erg bekend is , maar in 1885 in Parijs heeft gewerkt en veel contact had met impressionisten. Zijn zonnige impressies tonen schilderijen vol zwierige, elegante vrouwen met witte voiles aan het strand en zwemmende kinderen die zorgeloos van de zomer genieten.

Altijd een keer naar de fenomenale tuinen van de Fondation Monet in Giverny willen gaan? Dit is je kans.

Ga mee… een mooiere afsluiting van de zomer is bijna niet denkbaar…

Programma

donderdag 22 september
07.00 uur – vertrek vanaf Heemstede Spoorplein
13.00 uur – lunch in Giverny
14.00 uur – Musée des impressionnismes in Giverny en de tentoonstelling van Joaquin Sorolla (website)
16.00 uur – bezoek aan de tuin van Monet in Giverny (website)
20.00 uur – diner in Auberge de Vieux Puits

vrijdag 23 september
10.00 uur bezoek tentoonstelling Walter Sickert in Dieppe in Musée de Dieppe (website)
12.00 uur koffie en daarna korte stadswandeling door Dieppe
13.00 uur lunch in Dieppe
15.30 uur tentoonstelling Eugène Boudin, l’Atelier de la lumière in Musée d’art moderne André Malraux Le Havre (website)
17.00 uur korte stadswandeling door Le Havre en aperitief
20.00 uur diner in Auberge du Vieux Puits

Zaterdag 24 september
10.30 uur Musée des Beaux-Art in Rouen waar werk van Monet, Manet, Morisot, Sisley, Monet, Caillebotte te zien is (website)
12.00 uur koffie of aperitief en wandeling door centrum van Rouen
13.00 uur lunch in Rouen
14.30 uur vertrek uit Rouen naar Haarlem/Heemstede: aankomst circa 21.00 uur

Tuinen van Monet

Kosten

De kosten voor het weekend bedragen € 475,- per persoon.
Dit bedrag is inclusief vervoer, overnachtingen (op basis van tweepersoonskamers), ontbijt en diner, kunsthistorische begeleiding, doch exclusief de lunches, koffie of aperitiefs (3x) en de drankjes bij het diner.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door op de hieronder staande button te klikken. Er kunnen – in verband met het aantal kamers in de Auberge du Vieux Puits – maximaal 14 deelnemers met de excursie mee (op basis van twee persoonskamers). Als u mee wilt: meld u s.v.p. snel aan!

Booking ended
[/eventButton

Informatie over het Festival Impressionite Normandie kun je ook op de website van het festival vinden. Dit is de link naar dit festival

Auberge du Vieux Puits
Auberge du Vieux Puits