Nieuwsbrief Artetcetera juni 2016
Om de nieuwsbrief te openen van Artetcetera juni met excursies naar Zwolle (Brücke en der Blaue Reiter), Laren (Frans Modernisten) en Haarlem (Reiskoorts bij Nederlandse kunstenaars) klik je op onderstaande link
Om de nieuwsbrief te openen van Artetcetera juni met excursies naar Zwolle (Brücke en der Blaue Reiter), Laren (Frans Modernisten) en Haarlem (Reiskoorts bij Nederlandse kunstenaars) klik je op onderstaande link
Rik Wouters (1882-1916) is de meest geliefde impressionist van België. Heb je zijn werk een keer gezien, dan vergeet je het nooit meer. Wouters schildert flinterdun, alsof hij met waterverf aan het op papier aan het werk is. Grote delen van het doek laat zijn penseel onberoerd. In vederlichte impressionistische toets schildert hij de voorstelling…
In 1905 werd in Dresden door Ernst Ludwig Kirchner, Karl Schmidt-Rottluff, Frits Bleyl en Erich Heckel de Künstlergruppe Brücke opgericht. Later sloten Max Pechstein en Otto Mueller zich bij de groep aan. Ook Emil Nolde en Kees van Dongen waren lid, al was het dat maar kortstondig. Als iets de artistieke ambitie van deze hemelbestormers…
Pinterest is geweldig. Ik heb het al een paar keer geschreven. Iedere keer weer verbaas ik mij over wat je op Pinterest kunt vinden. Ben je op zoek naar werk van zeventiende-eeuwse Noord- en Zuid-Nederlandse kunstenaars? Dan kun je wellicht toe met slechts één zoekopdracht om (bijna) al je vragen over de kunstenaars van de…
Artetcetera verbreedt het werkterrein: reizen naar het kunststeden en exposities in het buitenland komt op de menukaart. Komende maanden (augustus en september) staan Essen (Folkwang Museum en Villa Hügel) en Antwerpen (MAS en Rubenshuis) op het programma. In september gaan wij in de voetsporen van de impressionisten naar Normandië (Giverny, Dieppe, Le Havre en Rouen). Lees er…
Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is.
Brussel: doorbraak modernisme (1880-1900) Nederland lag in de tweede helft van de 19de eeuw niet in de voorste linie’s van de ontwikkelingen in de kunst. De kunstenaars van de Haagse School schilderden er decennialang hun atmosferische impressies van Nederlandse waterlandschap. Mooi, oogstrelend, maar ook braaf en conventioneel. Het onderwijs aan de Rijksacademie was nog geheel…