Rembrandt Special, naar aanleiding van het Rembrandtjaar 2019. Een lezing van 2 uur met een bezoek aan de tentoonstelling ‘Rembrandts wereld’ in Teylers Museum.

Plaats waarschijnlijk: Doopsgezinde Kerk, Frankestraat 24, 2011 HV Haarlem
Datum: zaterdag 21 september
Tijd: 14 uur tot 17 uur, inclusief drankje.
Door: Thera Folmer-von Oven en Michiel Kersten
Kosten: € 17,50 (exclusief toegang Teylers Museum – gratis met Museumkaart)
Aanmelden: klik op onderstaande blauwe knop

[eventButton id=”121″][/eventButton]


Rembrandt, De Omval aan de Amstel, 1645, ets

Wie het over de kunst uit de Gouden Eeuw heeft, denkt in de eerste plaats aan de schilderijen. Ook bij de beroemdste meester van zijn tijd, Rembrandt van Rijn is dat het geval. Maar de schilderijen zijn maar een deel van zijn werk. Minstens even belangrijk zijn de tekeningen en etsen. Rembrandt is een verteller pur sang. Met zijn gevoel voor dramatiek en menselijke emotie weet hij ons tot op de dag van vandaag te boeien, zowel in zijn schilderijen als in zijn tekeningen en prenten.

In zijn grafische werken volgen we de meester op de voet: in de honderden tekeningen die bewaard zijn gebleven, zien we hoe hij zijn gedachten vormgaf voordat hij de schilderkwast opnam. Hoe schetsmatig zijn tekeningen soms ook lijken, steeds wist hij tot de kern door te dringen. Dat geldt ook voor zijn etsen, waarvan hij er ruim 300 maakte. Sommige etsen lijken op tekeningen, zo vlot hanteerde hij de etsnaald.

Rembrandt, De West- of Utrechtse Poort te Rhenen, pen en penseel in bruin, Teylers Museum, Haarlem

Rembrandt drukte de etsplaten vaak tussentijds af voordat het onderwerp zijn definitieve vorm had. Zo kon hij beoordelen of het beoogde resultaat was bereikt. In de opeenvolgende staten van een bepaalde voorstelling is goed te zien hoe hij zijn ideeën uitwerkte.

Rembrandt gebruikte zijn tekeningen als werkmateriaal, zowel voor eigen gebruik als voor zijn leerlingen. Daarom zijn de meeste tekeningen niet gesigneerd. De etsen waren voor de verkoop bestemd en zijn om die reden wel gesigneerd, en vaak ook gedateerd. Zijn etsen waren bij zijn leven al populair. Toen Rembrandt in 1669 overleed, bevonden zijn etsen zich in alle beroemde prentencollecties. Later kwamen ook zijn tekeningen in belangrijke verzamelingen terecht.

In deze dubbellezing wordt ingegaan op Rembrandts tekentechniek, het gebruik van verschillende tekenmaterialen en dragers en de functie van zijn tekeningen. Na de pauze worden zijn etsen besproken met aandacht voor het anekdotische karakter van de voorstellingen. Uiteraard komt ook de relatie tussen bepaalde tekeningen en etsen aan de orde.

Na afloop gaan we te voet naar Teylers Museum om de tentoonstelling te bezoeken van Rembrandt en zijn tijdgenoten (22 september is de laatste dag).