Praktische informatie lezing en rondleiding Willem van de Velde

Lezing: 12 november
Locatie: Theater De Luifel, Herenweg 96, Heemstede
Tijd: 14:30 – 16:30 uur (met pauze van 15 minuten)
Kosten € 12,00 
Aanmelden en betalen via iDeal druk op betreffende knop hieronder

Rondleiding: zaterdag 13 november
Locatie: Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, 1088 KK Amsterdam Vanaf CS gemakkelijk bereikbaar met bus lijn 22 (opstappen achterzijde station en uitstappen op het Kattenburgerplein). U dient zelf een entreebewijs te kopen voor het museum (met de Museumkaart gratis) 
Tijd: 15:00 – 17:00 uur
Kosten: € 10,-
Aanmelden en betalen via iDeal druk op betreffende knop hieronder


Willem van de Velde de Oude (1611-1694)
In het Scheepvaartmuseum Amsterdam is een groots overzicht te zien van de twee bekendste zeeschilders van de 17de eeuw: Willem van de Velde de Oude en zijn zoon Willem van de Velde de Jonge. De tentoonstelling biedt een imponerend overzicht van de penschilderijen van Willem van de Velde de Oude. Uiterst precies en onvoorstelbaar gedetailleerd tekende hij met pen en bister op het witte doek zeegezichten, portretten van de schepen en deed hij verslag van de vele zeeslagen tussen Engeland en de Republiek. Als een ware oorlogsverslaggever, zeilde hij met een klein, wendbaar zeilschip tussen de grote oorlogsschepen door, terwijl die elkaar met kanonnen en musketten aan het beschieten waren. De schetsen die hij maakte geven een waarheidsgetrouw beeld van de intense strijd op zee waaraan soms zo’n tweehonderd schepen aan deelnamen. Met zijn penschilderijen had Willem van de Velde succes. Echter, toen in het rampjaar 1672 de vraag naar kunst in Amsterdam verdampte, verhuisde hij met zijn zoon en medefirmant naar Engeland waar zij een jaargeld kregen van de Engelse koning, Charles II. De verbeeldingen van de oorlogshandelingen wisselden nu naar het Engelse perspectief. 

Willem van de Velde de Jonge (1629-1707)
Was Willem de Oude een tekenaar, zijn zoon was een schilder pur sang. In zijn schilderijen, vooral in de scènes waarin schepen bij windstil weer op de rede liggen, is de weergave van licht en ruimte adembenemend goed getroffen. Hij schilderde behalve deze gezichten met een rimpelloze zee op lome zomerse dagen ook (oorlogsschepen) bij stormachtig weer waarin de schepen worstelen met de onstuimige golven, Vooral in Engeland had hij succes met deze dramatische voorstellingen met onheilspellend opkomende regenwolken. 

Lezing en rondleiding
De tentoonstelling biedt een fantastisch, chronologisch overzicht van het werk van beide Van de Veldes. Vooral het verhaal van het kunstbedrijf van vader & zoon krijgt daarbij de verdiende aandacht. Wie waren de opdrachtgevers, hoe speelden beide kunstenaars in te spelen op de vraag vanuit de markt? Vooral in het uitstekende boek van conservator Remmelt Daalder komt deze ‘marketingachtige’ benadering van het oeuvre van deze schilders goed tot zijn recht.

In de lezing gaat Michiel Kersten vooral in op de plaats van beide Van de Veldes in de ontwikkeling van de zee- en riviergezichten uit de Nederlandse 17de eeuw. In het verhaal passeren de belangrijkste schilders van maritieme onderwerpen de revue, waaronder Hendrick Vroom, Adam Willaerts, Cornelis Claesz van Wieringen, Jan Porcellis, Simon de Vlieger, Abraham van Beijeren, Reiner Nooms, Ludolph Bakhuyzen, Jan van de Capelle en Abraham Storck. Hiermee biedt de lezing een kunsthistorische context waarin de kunst van de Van de Velde’s ontstond. 

Bij de rondleiding gaan wij met elkaar niet alleen in alle rust kijken naar de onvoorstelbare hoeveelheid details op de schilderij, waarmee Willem van de Velde de zeeslagen in beeld bracht en praten wij over het verloop van de verschillende zeeslagen in de eerste, tweede en derde Engelse zeeslagen (resp. 1652-54, 1665-1666, 1672-674).