Praktische informatie driedaagse Duitsland reis
Programma: vrijdag Osnabrück Friedenssaal en Felix Nüssbaum Haus – overnachting & diner in Hannover | Zaterdag: Hannover – Sprengelmuseum en Niedersächsiches Landesmuseum | Overnachting & diner Bremen | Zondag: Kunsthalle Bremen – diner onderweg terug naar huis.
Vertrek: vrijdag 25 oktober 8.15 uur vanaf station Heemstede-Aerdenhout (andere tussenstops mogelijk indien ‘en route’ – terug 27 oktober 23.00 uur (indien mogelijk en gewenst zet ik deelnemers bij huis af).
Vervoer: personenbus(jes)
Rondleidingen: Michiel Kersten en enkele lokale gidsen
Kosten: circa € 440,- (inclusief vervoer (huur personenbus & benzine), hotel ***, ontbijt, toegang tot de musea, rondleidingen) (toeslag mogelijk voor éénpersoonskamer), prijs berekend op € 75,- p.p. op tweepersoonskamer en bij deelname van 8 personen bij een lagere kamer prijs wordt kostprijs lager.
Aanmelden mogelijk tot 25 september (go/no go moment)
Betaling na ontvangst factuur na 25 september
kosten inclusief kennismakingsbijeenkomst op 20 oktober van 16.00 – 18.00 uur (met introductielezing over Duits expressionisme) & aperitief.
Aanmelden: druk op onderstaan de blauwe knop
[eventButton id=”122″][/eventButton]

Osnabrück. In 1648 werd hier – net als in Münster – een deel van de Vrede van Münser en Osnabück getekend, waarmee in de Nederlanden een einde kwam aan de Tachtigjarige Oorlog. De zaal waar de vrede werd getekend is onze eerste bestemming. Na de lunch gaan wij naar het door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind ontworpen Felix-Nussbaum-Haus (foto onder dit item). Hier is het aangrijpende werk van Nussbaum gebaseerd op het verblijf van de kunstenaar in een Zuid-Franse interneringskamp Saint -Cyprien te zien. In augustus 1944 werd hij in Auschwitz vermoord.

Hannover. De Hanzestad Hannover heeft twee belangrijke musea: het Niedersachsische Landesmuseum (foto hierboven), waaronder een prachtige verzameling schilderijen de Landesgalerie. De collectie geeft een overzicht van de ontwikkeling van de kunst van de Middeleeuwen, Renaissance en Barok tot en met de Duitse impressionisten. Hoogtepunt voor velen is een serie doeken van Caspar David Friedrich die de tijden van de dag in beeld brengen. Het Sprengel Museum concentreert zich op de kunst naar 1800, met name de moderne Europese kunst (Picasso, Leger) en een beroemde collectie Duitse expressionisten (foto hierboven). Het museum heeft ook een verzameling Kurt Schwitters.

Bremen. Een levendige stad met een gezellig ‘oud’ centrum, zeker op zaterdagavond. De volgende dag gaan wij naar de Kunsthalle (foto hieronder). Het museum heeft naast oude kunst een geweldig collectie moderne kunst van de Duits expressionisten. Een dag in alle rust gaan wij aandachtig genieten van Paula Modersohn Becker, Franz Marc (zie afbeelding hierboven), en vele, vele anderen. Omstreeks 17.00 uur keren wij huiswaarts.