Praktische informatie minicursus kunst in België 1890 – 1920 *
Wanneer: 16, 23 februari en 9 maart
Door: Michiel Kersten
Tijd: 14:30 – 16:30 uur(met pauze) en 19:30 – 21:30 uur
Waar: ’s middags in Theater De Luifel, Herenweg 96, 2101 MP Heemstede
Waar: ’s avonds IJsbaan Haarlem, IJsbaan 2, 2024 AV Haarlem (gratis parkeren)
Waar: online via YouTube Live
Kosten in de zaal: € 45,- (drie bijeenkomsten) | online: € 37,50 (drie bijeenkomsten)
Afsluitende excursie naar Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen: klik op betreffende knop hieronder. Deze cursus kunt u ook volgen in Purmerend (klik voor de website van Cultuurhuis Wherelant)
Opgeven en betalen: druk op de betreffende blauwe knop(pen)
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en James Ensor
Enkele maanden geleden is na een verbouwing van ongeveer tien jaar het Museum voor Schone Kunsten Antwerpen heropend. Het is een fantastisch ingericht museum geworden, waarin oude kunst een prachtig tot zijn recht komt en hier en daar prikkelend en spannend wordt geconfronteerde met hedendaagse kunst. Nog mooier dan de oude kunst zijn de heldere, lichte zalen waar de kunst uit de vroege twintigste eeuw hangt. Op de beneden verdieping en een uitstekend overzicht te zien van het werk van James Ensor verspreid over drie museumzalen. Er zijn van hem portretten, stillevens, en zeegezichten in deze opstelling opgenomen. In een aparte zaal hangen zijn wonderlijke, eigenzinnige voorstellingen met gemaskerde figuren, geraamtes en andere merkwaardige figuren. Maskers verhullen vaak de identiteit van degenen die het masker draagt. Ensor draait dit om, de maskers laten juist het ware karakter van de dragers zien. Dat maakt dit werk zo fascinerend.
De Belgische impressionisten en expressionisten
Op hoogste verdieping in een oogstrelend witte zaal hangen de impressionisten, de kubisten en expressionisten naast elkaar. Het is een verademing hier van de kunst te genieten. De inrichting biedt alle mogelijkheden de schilders en hun manier van werken met elkaar te vergelijken. Het absolute hoogtepunt is de fenomenale collectie schilderijen van Rik Wouters. Etherische schilderijen vol licht en kleur. Opgezet met sterk verdunde olieverf, alsof het een aquarel is. Het zijn adembenemende schilderijen. Ook hangen hier schilderijen van de in Nederland – ten onrechte – wat onbekend en jong overleden Henri Evenepoel. Een kunstenaar met een onmiskenbaar eigen handschrift. De kubistisch-futuristische composities van Jules Schmalzigaug in uitgesproken stevige kleuren ademen een sfeer van spanning en dynamiek. Vrijwel het gehele palet van de moderne kunst in België (en vooral Vlaanderen) is in het KMSKA te zien: Floris Jespers, Constant Permeke en vele anderen.
Cursus
Deze prachtige opstelling is een geweldig moment om eens dieper in de geschiedenis van de Belgische moderne kunst te duiken. In de eerste bijeenkomst staat James Ensor en de kunst in Oostende centraal. In de tweede bijeenkomst kijken wij naar het impressionistische werk van Henri Evenepoel, Rik Wouters en de zonneschilders uit Sint-Martens Latem (George Lemmen en Emile Claus). De futuristische werk van Jules Schmalzigaug en Floris Jespers komt in de derde bijeenkomst ter sprake.
Afsluitende excursie naar Antwerpen
Op 25 maart organiseert Artetcetera een afsluitende excursie naar Antwerpen. Michiel Kersten zal een rondleiding verzorgen over de zalen met de moderne kunst (Ensor, Wouters, Evenepoel, etc). Later op de dag gaan wij – het is natuurlijk zonde dat niet te doen – de hoogtepunten uit de collectie oude kunst bekijken: Peter-Paul Rubens, Jacob Jordaens. Bij voldoende aanmelding (ten minste twintig deelnemers) zal de groep in tweeën worden gesplitst. Een deel wordt dan door Thera Folmer-von Oven rondgeleid door de fabuleuze collectie oude kunst, terwijl de andere groep met Michiel Kersten de moderne kunst bekijkt. Na de pauze wisselen de groepen.
Klik hier voor meer informatie over de excursie naar Antwerpen.
Kers op de taart
Op 25 maart opent in het Kunstmuseum Den Haag een tentoonstelling van de Belgische expressionisten. Deze expositie biedt een mooie mogelijkheid het werk van Constant Permeke, Gustave De Smet, Frits van den Berghe en Edgar Tytgat te bekijken. Permeke Van de Berghe en De Smet versimpelen van het beeld en schilderen dit in een donkere tonaliteit van aardse bruine okers.
* Deze drie lessen zijn een uitbreiding/omwerking van een vroegere cursus