Vrienden Frans Hals Museum

Dagexcursie naar Kleef. Een dag vol oude én hedendaagse kunst, zaterdag 27 januari

  • Museum Kurhaus:  Hendrick Goltzius en Pia Fries (geb. 1955)
  • Museum Haus Koekkoek: B.C. Koekkoek en reizen in de Romantiek (1ste helft 19de eeuw)
  • Schloss Moyland: Joseph Beuys en Barbara Schroeder (eigentijdse kunst)

Exclusief voor de Vrienden van het Frans Hals Museum organiseren Artetcetera én de Vrienden van het FHM, een excursie naar Kleef. In Museum Kurhaus is een fantastische transhistorische tentoonstelling te zien is met een overzicht van de fameuze Haarlemse graveur en schilder Hendrick Gotzius, die vierhonderd jaar geleden in Haarlem overleed. Goltzius was een een grafische wonderkind, een virtuoos, die – overigens als grap – in staat was feilloos gravures van Albercht Dürer en Lucas van Leyden te imiteren. Hij deed dat zo goed, dat tijdgenoten van Goltzius erin trapten, ook de kenners. Naast de gravures van Goltzius hangen werken van Pia Fries (1955). Zij neemt details uit de prenten van Goltzius als uitgangspunt, die zij met intense kleuren en woeste verfvlakken tot een totaal nieuwe beleving samensmeedt.  De tentoonstelling in het Kurhaus is een schitterend voorbeeld van een geslaagde combinatie van oude én hedendaagse kunst. Vandaar dat  deze excursie zo goed past voor de Vrienden van het Frans Hals Museum: het museum waar oude én hedendaagse kunst samen tot leven komen.

Na de lunch in Kleef brengen wij die dat een bezoek aan het Haus Koekkoek, het voormalige woonhuis van Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), de beroemde landschapsschilder uit de Romantiek. In dit museum is ook werk te zien van Otto Schilling en Antoon Erftemeijer, twee medewerkers van het Frans Hals Museum, die in de voetsporen van B.C. Koekkoek schetsen in het Ahrtal gemaakt hebben. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan het naburige Schloss Moyland, waar de collectie van  Hans en Franz Joseph van der Grinten (Océ) te zien is. Hoogtepunt is belangrijke collectie conceptuele kunst van Joseph Beuys, die door Pia Fries als één van de belangrijkste bronnen van inspiratie wordt genoemd. Kortom een dag gevuld met oude, moderne en hedendaagse kunst, een ware transmoderne dag.

Het gehele programma leest u hieronder. Lager op deze pagina vindt u een blauwe knop waarmee u zich kunt aanmelden voor deze dag.

Hendrick Goltzius

400 jaar geleden, op 1 januari 1617, overleed in Haarlem de tekenaar, graveur en schilder Hendrick Goltzius. Hij is een van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd en liet een enorm oeuvre aan tekeningen, gravures en schilderijen na. Museum Kurhaus Kleve eert de 400ste sterfdag van de kunstenaar met een dubbeltentoonstelling. De voorstellingen van Hendrick Goltzius zijn vrijwel allemaal gebaseerd op de klassieke mythologie of ontleend aan de Bijbel. Goltzius was een verhalenverteller ‘pur sang’. Zijn werk is doordrenkt van een humanistische visie op het leven, vergelijkbaar met die van de beroemde Haarlemse denker en graveur Dirck Volkertsz Coornhert. Niet voor niets koos Hendrik Golztius als lijfspreuk: “Eer boven Golt”. De schilderijen van Goltzius in het Frans Hals Museum met Minerva en Mercurius als beschermers van de kunsten zijn een indrukwekkende illustratie van het renaissancistische gedachtengoed dat het werk kenmerkt van de Haarlemse maniëristen: Cornelis Cornelisz van Haarlem, Hendrick Goltzius en Karel van Mander

Gravure van Hendrick Goltzius   Gravure van Hendrick Goltzius

Hedendaagse kunst: Pia Fries

In het Kurhaus Museum Kleve worden de virtuoze gravures van Goltzius  geplaatst naast werk van de Zwitsers-Duitse kunstenares Pia Fries, die tegenwoordig woont en werkt in Düsseldorf. Centraal staan werken die reageren op een serie van vier gravures van Goltzius, de zogeheten Hemelbestormers (1588). Oud en nieuw gaan in haar werk een verbinding aan. Met intense, woest geschilderde kleuren reageert zij op het lijnenspel, de anatomie van de vallende mannen in het werk van Goltzius . De verflichamen die Pia Fries vol kracht aanbrengt visualiseren krachten die ons het beeld van Goltzius in, of juist uit voeren en een nieuwe dimensie aan zijn werk toevoegen.  Pia Fries wordt door de Duitse pers “Gerhard Richters geistige Erbin” genoemd. Haar werk is, als eerste vrouw,  bekroond met de prestigieuze Gerhard Altenbourg Preis, waarvan Cy Twombly een van de winnaars was.

Kunstwerk van Pia Fries      

Het huis en atelier van Barend Cornelis Koekkoek

Haus Koekkoek is de atelierwoning van Barend Cornelis Koekkoek, de beroemdste Nederlandse kunstenaar uit de Romantiek (1ste helft 19de eeuw) met een prachtig overzicht van het werk van de negentiende eeuwse schildersfamilie Koekoek: Barend Cornelis, Marinus, Johannes Hermanus en Willem Koekkoek. In dit bijzondere museum is een tentoonstelling te zien van tekeningen van twee medewerkers van het Frans Hals Museum:  Otto Schilling en Antoon Erftemeijer (In den Fusstapfen von B.C. Koekkoek. Zeichnen in Ahrtal).

Haus Koekkoek  Schilderij van B.C. Koekkoek in Museum Haus Koekkoek

Schloss Moyland

In dit kasteel nabij Kleef is de verzameling te zien van de gebroeders Van der Grinten (Océ-Van der Grinten) te zien met een wereldberoemde collectie werk van de Duitse conceptuele kunstenaar Joseph Beuys (1921-1986).  Daarnaast toont het museum werk van Barbara Schroeder met als titel Erdäpfelzeit: een tentoonstelling over kunst waarin de aardappel een metafoor is van de verhouding van de mens tot de natuur en het spanningsveld tussen globalisering en lokale gebondenheid door de kunstenares onderzocht wordt: een buitengewoon actueel thema. Het museum huisvest ook een indrukwekkende verzameling moderne houtsneden, waaronder zeldzame affiches

Schloss oyland Sculptuur verzameling

Praktische informatie Excursie Vrienden van het Frans Hals Museum

Vertrek om 8.00 uur vanaf het Emmaplein (bij de Kathedrale Basiliek St. Bavo) met een luxe touringcar.
Kosten € 85,- inclusief vervoer, toegang tot de diverse musea, de rondleidingen, koffie met gebak ’s morgen (Lunch niet inbegrepen).

Programma excursie naar Kleef op zaterdag 27 januari

  • 10.00 uur aankomst bij Museum Kurhaus in Kleef – Koffie/thee en gebak in het museum. Rondleiding in Museum Kurhaus door 1) samensteller van de tentoonstelling over de relatie van de Zwitserse kunstenaar Pia Fries met het werk van Hendrick Goltzius. 2) Rondleiding door Emmelie, Michiel en Thera over de prenten van Hendrick Goltzius.
  • 12.30 – 13.30 uur Lunch op eigen gelegenheid in het centrum van Kleef
  • 13.30 – 14.30 uur Bezoek aan Haus Koekkoek:
  • 14.45 – 15.30 uur Vervoer per bus naar Schloss Moyland – kopje thee of koffie in Moyland
  • 15.30 – 17.00 uur Rondleiding in Schloss Moyland
  • 19.30 uur terug in Haarlem (Emmaplein)

De kosten voor de excursie bedragen € 85,- (inclusief vervoer per luxe touringcar, toegang tot de musea, koffie of thee met gebak in Museum Kurhaus en rondleidingen in de diverse musea). Introducées zijn welkom (kosten € 95,-), indien zij Vriend worden dat vervalt de toeslag.

Aanmelden excursie

Aanmelden vóór 15 januari (deadline). U ontvangt medio januari een factuur voor de excursie die vóór de excursie overgemaakt dient te worden.

klik op onderstaand button

Booking ended