Stadswandelingen

Wandelen door de geschiedenis: Haarlem, Delft, Leiden of Gouda

Wandel met Artetcetera door Haarlem, Delft, Leiden of Gouda. Kijk en ontdek samen het verleden van een stad. Volg de sporen in het heden, terug naar het verleden. Historische stadswandelingen van Artetcetera zijn gesprekken over architectuur,  over bewoningsgeschiedenis, over historische gebeurtenissen. Een stadshistorische wandeling is vooral het  verhaal over mensen en hun stad en de manier waarop zij woonden, werkten, geloofden, lief en leed met elkaar deelden.

Een voorbeeld van een stadswandeling: Gouda

DSCF7003

Stadswandeling door het stadshart van Gouda met de Goudse Glazen in de Sint-Janskerk en Museum Gouda

In de late zestiende eeuw en de eerste jaren van de zeventiende eeuw was Gouda toleranter en vrijzinniger, dan de meeste Hollandse steden. Niet voor niets verhuisde de kunstenaar, schrijver, filosoof en vrijdenker Dirck Volkertsz. Coornhert in de laatste jaren van zijn leven naar Gouda.

Bierbrouwerijen en lakenindustrie brachten grote welvaart in de middeleeuwen. Het grotendeels ongeschonden historische hart van Gouda herinnert aan deze welvarende tijd met schitterende monumenten als de Grote of Sint-Janskerk, het Lazaruspoortje bij het Catharinagasthuis (zie foto hierboven), de Barbaratoren, het Stadhuis, de Waag en de Vismarkt.

Niet alleen deze monumenten, maar ook de adembenemende Goudse glazen in de Grote Kerk uit de 16de en de 17de eeuw – vooral die van Wouter en Dirk Crabeth –  slaan wij niet over in de stadswandeling.

De bijzondere altaar- en schuttersstukken in Museum Gouda staan vanzelfsprekend ook op het programma.

Duur van de stadswandeling: 2,5 uur.

DSCF3510

De Waag in Gouda