Rondleiding Kunst van het Lachen in het Frans Hals Museum

 Rondleidingen Kunst van het Lachen – een uitgebreide of een reguliere rondleiding (zie hieronder)
A). Uitgebreide rondleidingen op vrijdagmiddag door Emmelie de Mol of Thera Folmer van 14.00 tot 16.00 met pauze (koffie of thee inbegrepen)
Verzamelen in de hal van het Frans Hals Museum
Data:  19 januari, 16 februari
Kosten € 15,50 (inclusief, thee of koffie)

B) Rondleidingen (1,5 uur) door Michiel Kersten op zaterdagmiddag op 3 februari
Aanvang: 15.00 uur
Kosten: € 10,-
Opgeven: Klik op onderstaande groene knop. U komt dan op de website van Artetcetera. Kies daar de knop met de betreffende rondleiding

Booking ended
Booking ended
Booking ended

De komende maanden is er in het Frans Hals Museum een tentoonstelling met topwerken uit de Gouden Eeuw. Een tentoonstelling met beeldgrappen waar onze zeventiende-eeuwse voorouders geen genoeg van kregen. Voorstellingen met dubbele bodems. Nog niet zolang geleden dacht men dat dit soort geestige, boertige, koddige of kluchtige voorstellingen vol ongepast gedrag alleen bedoeld waren als een waarschuwing en opriepen om je verre te houden van onmatigheid, onkuisheid, onzedelijkheid en praalzucht. Aardse genoegens zijn nu eenmaal van korte duur.

Onze voorvaderen waren echter niet zoveel anders of netter dan wij dat zijn. Hoog en laag hield van woord- en beeldgrappen die bol staan van dubbelzinnigheden. De verbeelding van domheid, ondeugendheid, ongepastheid blijft nu eenmaal aantrekkelijk en de mensen fascineren. Toen en nu…. Onze wereldberoemde schilderkunst uit de Gouden Eeuw was bij tijd en wijle ook vulgair en banaal. Wat dat betreft bieden de talloze televisieprogramma’s over jeugd die mateloos zuipt, sekst en geobsedeerd is door dure merkkleding, helemaal niets nieuws.

Rondleidingen in het Frans Hals Museum
De komende maanden organiseert Artetcetera rondleidingen over de tentoonstelling Kunst van het lachen, waarin wij met elkaar de geheimen van de kluchtige beeldgrappen uit de Gouden Eeuw ontrafelen. Het zijn gesprekken over spot, grappen en humor in beeld en woord in de Gouden Eeuw én nu. De voorstellingen in de tentoonstelling laten zien dat de zeventiende-eeuwsers een behoorlijke portie onbehoorlijke moppen op prijs stelden. Artetcetera garandeert het u: wij lachen mee… maar niet altijd.