Kirchner. Paradijs in de Bergen. Rondleiding

Rondleiding over de tentoonstelling Kirchner in Singer Laren door Michiel Kersten op 10 april

Schilderij van Ernst Ludwig Kirchner dat in de rondleiding door Michiel Kersten uitgebreid besproken wordtErnst Ludwig Kirchner (1880-1938) is één van de belangrijkste Duitse expressionisten. In 1905 richtte Kirchner samen met Karl Schmidt Rottluf, Fritz Bleyl en Erich Heckel in Dresden de Künstlergemeinschaft Brücke op. Later sloten ook Emil Nolde en Max Pechstein zich bij de groep aan.

Omstreeks 1910 verlegden Kirchner en de andere leden van Brücke hun werkterrein naar Berlijn. In sprekende, krachtige kleuren schilderden zij het stadsleven. Vooral mensen in beweging hadden hun aandacht: wandelend op straat, in het variétetheater, of dansers in de cafés dansants. Daarnaast schilderden en tekenden de Brücke-kunstenaars veel naar vrouwelijk naakt, niet alleen in het atelier, maar ook tijdens uitstapjes naar het het waterrijke gebied bij Moritzburg niet ver van Dresden of de kust van het het Oostzee-eiland Fehmarn

In het werk van de Duitse expressionisten gaat het niet alleen de weergave van de werkelijkheid met vorm en kleur, maar vooral ook om de verbeelding van sensaties, gevoelens en emoties.

Kort na het begin van de Eerste Wereldoorlog meldde Kirchner zich aan bij het leger, maar al snel stortte hij psychisch volledig in elkaar. Er begon voor de kunstenaar een jarenlange lange tocht langs sanatoria die eindigde in Davos. In de Zwitsers Alpen hervond Kirchner zichzelf en bleef de rest van zijn leven in Frauenkirch nabij Davos wonen.

In het werk uit de jaren twintig en dertig schilderde hij vooral alpenlandschappen, maar ook de bergboeren en de mensen die hem nabij stonden, zoals zijn echtgenote  Erna of de danseres Nina Hard. De werkelijkheid werd steeds meer vereenvoudigd, platter en schematischer weergegeven. De schilderijen uit deze tijd beschouwde Kirchner als zijn meest geslaagde werk. Daar is de kunstkritiek het niet altijd mee eens geweest.  Hoe iemand dit late werk ook vindt, de kunstwerken maken een overweldigende indruk door de enorme kracht waarmee de composities geschilderd zijn en de warme, rijke kleuren die de kunstenaar gebruikt.Schilderij van Ernst Ludwig Kirchner met een voorstelling van een huis in Dresden

Op de grote tentoonstelling in Singer Laren zijn ruim honderd schilderijen, tekeningen, houtsnedes, tapijten en beelden te zien. Het komt niet vaak voor dat een dergelijk breed overzicht van het werk van deze kunstenaar in Nederland te zien is. De tentoonstelling biedt een fantastische blik op deze invloedrijke kunstenaar met een notoir ingewikkelde psyche, waarin een enorm zelfbewustzijn steeds weer in conflict kwam met pathologische angststoornissen. Toen in 1937 zijn kunst door de Nazi’s tot ontaarde kunst was bestempeld en zijn schilderijen uit de openbare collecties verwijderd waren, werd het hem teveel en maakte hij op 15 juni 1938 voor zijn huis in de bergen een einde aan zijn leven.

Een tentoonstelling met prachtige, grote doeken en krachtige houtsnedes die veel stof voor discussies en gedachtenwisselingen biedt. Hiervoor nemen wij tijdens de rondleiding ook alle tijd.

Waneer: zondag 10 april
Rondleiding door Michiel Kersten 
Tijd: 15.00 uur
Kosten: € 10,00 per persoon

Opgeven door een mailtje te sturen naar: info@artetcetera.nl

Zie verder de website van Singer Laren

Naakten bij Japanse parasols op het eiland Fehmarn. Een schilderij door Ernst Ludwig Kirchner