Rik Wouters, retrospectief in Brussel

Lezing en excursie naar Brussel Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Lezing: Rik Wouters, schilder, tekenaar en beeldhouwer
Wanneer: donderdag 1 juni
Tjd: 19.30 – 21.30 uur
Waar: De Luifel, Herenweg Heemstede
Kosten: € 15,00 per persoon
Aanmelden door op onderstaande blauwe knop te klikken

Excursie naar tentooonstelling Rik Wouters in Brussel & Museum van het Fin-de-Siècle.
Wanneer: zaterdag 3 juni, vertrek 7.59 uur vanaf station Heemstde-Aerdenhout (treinreis)
Kosten kunsthistorische begeleiding door Michiel Kersten € 12,50
Kosten lezing & excursie samen: € 25,00
Zie voor toegangsprijzen de website van het museum Aanmelden voor de excursie door op de onderstaande blauwe knop te drukken

Booking ended
Booking ended

Schilderij van Rik Wouters lezing en excursie door van Artetcetera naar de tentoonstelling van het oeuvre van Rik Wouters in Brussel

Rik Wouters, schilder, beeldhouwer, tekenaar

Rik Wouters (1882-1916) was een virtuoze schilder, tekenaar en beeldhouwer. De afgelopen twee jaar waren al selecties van zijn werk te zien in Den Haag en Amersfoort. Nu is er een groots overzicht van zijn imposante oeuvre in Brussel. Iets meer dan honderd jaar na zijn dood op 33-jarige leeftijd als gevolg van kaakkanker, krijgt hij nu weer de eer die hem toekomt. Rik Wouters schildert in een unieke techniek: dun, bijna transparant, alsof hij met met waterverf een aquarel opzet. De schilderijen lijken daardoor te sprankelen van kleur. Een schilderij van Rik Wouters herken je uit duizenden. Niet alleen door de briljante techniek maar ook door de onderwerpen. Intieme huiselijk scènes waarin hij zijn muse, zijn echtgenote Nel Wouters afbeeldt: voor de spiegel, aan het strijken, dromerig en soms ietwat dromerig ons aankijkt. De voorstelling hebben vaak iets weemoedigs, ondanks de schitterde flikkeringen van zonlicht in de kamer. Indrukwekkend en aangrijpend tegelijkertijd.

Schilderij van Rik Wouters. Portret van zijn echtgenote Nel Wouters

Lezing en excursie

Op donderdag 1 juni (19.30 uur) vertelt Michiel Kersten over het leven en werk van deze Vlaamse kunstenaar, die als vluchteling tijdens de Eerste Wereldoorlog tot aan zijn overlijden in 1916 in Nederland woonde. De levensverhaal van Rik Wouters is de geschiedenis van een bezeten kunstenaar, over bittere armoede, maar ook over moeizaam bevochten erkenning en uiteindelijk succes. In zijn leven lijken geluk en verdriet voortdurend hand in hand te gaan. Veel aandacht in deze lezing voor zijn tijdgenoten (James Ensor, Henri Evenepoel, Edgar Tytgat en Gustave Permeke. Een verhaal over schilderkunst waarin licht en kleur om voorrang vechten, maar ook verhaal over de ongrijpbare sfeer van weemoed en verlangen in het werk van deze fascinerende kunstenaar.

Op zaterdag 3 juni gaan wij naar Brussel en bekijken in het Museum voor Schone Kunsten de tentoonstelling. Vertrek 7.59 uur. Natuurlijk drinken in Brussel eerst een kop koffie en dan gaan wij naar het museum. Na een late lunch volgt een bezoek aan de kunst van de tijdgenoten van Wouters in het Museum van het Fin de Siècle. Na borrel en een vroege avondmaaltijd nemenwij om 18.49 uur weer de trein terug. In Heemstede om 22.03 uur.

Tekening van Rik Wouters, liggend naakt