Reislust: rondleidingen in De Hallen Haarlem over het verlangen naar het nieuwe, het vreemde, op zoek naar inspiratie, het exotische…

Wanneer:  vrijdag 2 september en zondag 11 september 15.00 uur
Door: Michiel Kersten
Waar: De Hallen Haarlem, Grote Markt 16 Haarlem, verzamelen in de hal van het museum
Kosten: € 10,00 p.p.
Aanmelden: klik op de betreffende blauwe knop hieronder

[eventButton id=”23″][/eventButton]
[eventButton id=”25″][/eventButton]


 

Op weg naar de tentoonstelling in De Hallen 

Reiskoorts is een grote tentoonstelling in alle ruimten van de Hallen. Reislustige kunstenaars tussen 1850 en nu: daarover gaat de tentoonstelling. Een fascinerende uitstalling van objecten, schilderijen, tekeningen, prenten die alle motieven waarom kunstenaars hun koffers pakken en op reis gaan: de zoektocht naar inspiratie, de inspirerende ontmoeting met het nieuwe en exotische, de verbazing en bewondering voor het verleden of misschien wel al deze motieven te samen. Zelfs ontspanningen en verpozing kunnen daarbij horen.

In het Frans Hals Museum tonen schilderijen, tekeningen en boeken je de verbazing en verwondering van reislustige kunstenaars uit de 16de en de 17de eeuw. Deze kleine presentatie vormt de opmaat voor de grote tentoonstelling van kunstenaars bevangen door reiskoorts vanaf circa 1850 in De Hallen Haarlem. Behalve werk van eigentijdse kunstenaars als Joost Conijn, Fransje Kilaars, herman de vries (zonder hoofdletters) en Sjoerd Buisman, zijn er indrukwekkende werken uit de vroege 20ste eeuw van Jan Sluijters, Dirk Filarski, Hendrik-Jan Wolter, Leo Gestel en Isaac Israëls te zien.

In de loop van de 19de eeuw gingen kunstenaars al lang niet meer alleen op zoek naarde  klassieke beelden uit de oudheid en de werken van Michelangelo, Rafaël of Titiaan, maar vooral naar de nieuwste ontwikkelingen in de kunst. Daarvoor was eigenlijk maar één reisbestemming: Parijs. De verplichte reis naar Italië voor de Prix de Rome reizigers voelde als een knellend keurslijf. Parijs betekende de bevrijding van die loden last van het klassicisme. Werk van Gauguin, Seurat, Signac, Van Gogh, Bonnard, Derain, Matisse, De Vlaminck zorgde opwinding en een onstuitbaar verlangen dat met eigen ogen te zien. Van Dongen, Sluijters, Gestel, Schelfhout en Mondriaan en met hen vele anderen kochten een kaartje voor de trein naar Parijs.

Net als Van Gogh en Matisse, ging de reis steeds ook vaker verder naar de zonovergoten kust van de Middellandse zee, naar Corsica, Ibiza en Mallorca, waar Gestel en Mommie Schwarz werkten. Maar ook bestemmingen die al in de 19de-eeuw geliefd waren, zoals Spanje en Noord-Afrika verloren niets van hun aantrekkelijkheid: de kleuren, de dynamiek van het leven, het exotische: het bleef kunstenaars intrigeren. Op zoek naar het ongekende kozen sommige kunstenaars nog exotischer bestemmingen, zoals Doojewaard die zelfs het leven in Mongolië, China en Japan in tekendingen en schilderijen vastlegde.