Mauritshuis november 2015

 Mauritshuis | 29-11-2015

Rondleiding door Michiel Kersten

9419203441_c77e2fbc54_bWat zijn de schilderijen in het Mauritshuis toch geweldig! Wanneer heeft u ze voor het laatst gezien? Hier hangen kunsticonen waar Nederland al eeuwen trots op is. Nog niet geweest in het nieuwe Mauritshuis? Michiel Kersten neemt je graag mee langs de hoogtepunten van de Nederlandse kunst uit de Gouden Eeuw.

Natuurlijk kijken we naar de topwerken van Rembrandt, Ruysdael of Potter. Iedere maand hebben de rondleidingen in het Mauritshuis een thema. In september is het thema van de rondleiding genreschilderkunst: schilderijen van Jan Steen, Vermeer, Gerard ter Borch, Frans van Mieris.

Schilderijen vaak met vrolijke taferelen: de wijn vloeit rijkelijk, mensen zingen, lachen en – zoals bij Jan Steen – mogen de kinderen zelfs een trekje van een pijp nemen, tot dol vermaak van de vader… Grootmoeder leest heel aandachtig met de vinger erbij en een klein brilletje op haar neus geklemd een tekst op een vel papier: Soo d’oude songhen, pepen [piepen] de jonge[n]… staat.

jan-steen-soo-voer-gesongen-gr

Tja, dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar vermakelijk om naar te kijken is het wel. Is de voorstelling vooral geschilderd als een moraliserende levensles of voert het platte vermaak de boventoon? Daarover gaan wij elkaar in het Mauritshuis in gesprek. Het antwoord op die vraag lijkt zo eenvoudig, of niet?

Waneer: zondag 29 november
Tijd: 15.00 uur
Kosten: € 7,50 per persoon
Opgeven door een mailtje te sturen naar: info@artetcetera.nl