Tentoonstelling: Lucas Cranach. Meister – Marke – Moderne t/m 30 juli 2017 In Museum Kunstpalast.
Wanneer: zaterdag 1 juli (geannuleerd i.v.m. met de Grand Départ van de Tour de France op 1 juli).
Vertrek 8.55 uur van Amsterdam, terug 21.35 uur
Kosten rondleiding: € 15.00 (toegang tot het museum € 14,-

* In het Kunstpalast is ook een tentoonstelling te zien van stillevens naar aanleiding van een schilderij van de Nederlandse stilleven schilder Abraham Mignon (1640-1679)


Lucas Cranach AdamCranach Eva

Lucas Cranach (1472-1553) behoorde met Albrecht Dürer, Hans Holbein, Martin Schongauer en de gebroeders Beham tot de belangrijkste vroeg 16de eeuwse kunstenaars. Bij al deze kunstenaars (schilders, tekenaars, prentenmakers) is een duidelijk verschil zichtbaar en voelbaar met de manier waarop de laat middeleeuwse schilders hun composities opzetten. Dit werk ademt een andere sfeer niet alleen door de invloeden van de Renaissance, maar ook door verandering de verschuivingen in de godsdienst: de tijd van de reformatie met als belangrijkste vertegenwoordiger Martin Luther. “Düsseldorf feiert das Marke Cranach”, kopte de cultuurpagina van een belangrijk dagblad recentelijk. Deze overzichtstentoonstelling van tijdgenoot, vriend en vertrouweling van Martin Luther. Van Cranach zijn nog zo’n 1500 werken bekend: een onvoorstelbaar productieve kunstenaar.

Lucas Cranach

Cranach schildert in een ietwat naïeve stijl: portretten, Bijbelse  scènes en mythologische voorstellingen. Door zijn portretten kennen wij nu de gezichten van de belangrijkste hervormers: Luther en Melanchton en hun keurvorstelijke beschermers, die Cranach in Wittenberg had leren kennen als schilder van Frederik III (de ‘Weise’) van Saksen. Op de tentoonstelling zijn zo’n 200 werken van Cranach en zijn tijdgenoten te zien. Het beeld dat Cranach geeft van de kunst uit de vroege 16de eeuw – aan eerste jaren van de reformatie en kort voor de Boerenoorlog) maakt deze tentoonstelling in dit Luther jaar zo belangrijk.

Lucas Cranach Adam en Eva en de appel.