Rondleidingen Jan Toorop

Wanneer: zaterdag 21 mei
Rondleiding door Michiel Kersten
Tijd: 15.00 uur
Kosten: € 10,00 per persoon
Aanmelden door op betreffende knop hieronder te drukken.

[eventButton id=”6″][/eventButton]


Jan Toorop associëren wij vooral met de schitterende art nouveau affiches die hij ontwierp voor de Delftsche Slaolie. Deze affiches vol wervelende lijnen waren zo bekend dat de art nouveau (jugendstil) in Nederland ook wel bekend raakte als de slaoliestijl. Het Haags Gemeentemuseum heeft de komende maanden een overzichtstentoonstelling aan Jan Toorop (1858-1928) gewijd, een van de belangrijkste vernieuwers van de Nederlandse kunst.

Tussen 1882 en 1889 kwam Toorop in Brussel als een van de eerste Nederlandse kunstenaars in aanraking met het werk van de impressionisten en de neo-impressionisten. In vlotte, aan de impressionisten ontleende penseeltoetsen schilderde hij in 1885 het Trio Fleuri: een lichtkleurig schilderij dat zijn toekomstige echtgenote Annie Hall en haar twee zusters in een overdadig bloeiende tuin weergeeft. Het licht spat van dit adembenemende schilderij af met drie elegante, in witte en roze jurken geklede dames.

Jan Toorop, Trio Fleuri

In Brussel werd Toorp geïnspireerd door het werk van pointillisten als Paul Signac en Georges Seurat. Met stippen opgebouwd uit complementaire kleuren wilden de kunstenaars het licht weer te geven. Deze lichtvoetige schilderijen van landschappen en interieurs beïnvloedden de Nederlandse moderne kunst ingrijpend.

Toorop was veelzijdig en wisselde vaak van stijl, hoewel inhoud en thematiek van de voorstellingen opmerkelijke overeenkomsten vertonen. In de jaren negentig schilderde hij vooral allegorische en symbolistische voorstellingen, vaak in donkere tonen die goed aansloten bij de veelal sombere, zwaarmoedige betekenis van de voorstelling. Kort na het begin van de nieuwe eeuw werd het rooms-katholicisme voor Toorop steeds belangrijker. De thematiek van zijn werk sloot daarop aan. Maar ook schilderde hij in het Zeeuwse Domburg in die tijd weer kleurrijke luministische landschappen en strandgezichten.

Door Toorops invloed maakten veel Nederlandse kunstenaars kennis met de nieuwe stromingen in de kunst. Een rondleiding over de tentoonstelling is een wandeling door de kunstgeschiedenis van de late negentiende eeuw. Het is het verhaal van een kunstenaar die reageerde op nieuwe stromingen, maar daarin altijd een eigen, herkenbare weg bewandelde. Loop je mee?

Website Haags Gemeentemuseum

Affiche Delftsche Slaolie