Bezoek aan het MAS (Museum aan de Stroom) en het Rubenshuis

Rondleiding door Michiel Kersten
Wanneer: dinsdag 23 augustus 2016 – 8.30 uur
Kosten: € 15,00 per persoon
Verzamelen: in de hal van het museum
Opgeven door op onderstaande blauwe knop te drukken

Booking ended

 


Museum aan de Stroom

Een dagje naar Antwerpen. Doel is het MAS: Museum Aan de Stroom, een wonderlijk mooi gebouw van 10 verdiepingen waarin op iedere verdieping een ander verhaal wordt verteld over de geschiedenis van Antwerpen. Op de bovenste verdieping is er een schitterend uitzicht op de stad aan de Schelde. Iedere verdieping heeft een thema dat de stad raakt en het verleden in een context plaats. Een terugblik, ja, maar met twee benen in het heden. Het is inspirerend dit vernieuwende museale concept te ervaren te ondergaan, maar ook om er met elkaar over van gedachten over te wisselen na afloop van ons bezoek.

Rubenshuis

Na de lunch gaan wij naar het Rubenshuis. Een werkelijk stadspaleis dat duidelijk maakt dat het kunstbedrijf van Peter Paul Rubers succesvol was. Dat was het ook echt: een firma in kunst waar de groten der aarde tot de clientèle behoorden. De immense rijkdom van Rubens wordt duidelijk als je dit paleis vergelijkt met het Rembrandthuis in Amsterdam, dat op zich al een duur huis was en meer dan de kunstenaar zich eigenlijk kon permiteren. Maar het Rembrandthuis valt volkomen in het niet bij de omvang en rijkdom van het Rubenshuis. In de rondleiding ga ik (Michiel Kersten) vooral in op de opdrachtgevers en de kunstmarkt die Rubens bediende. En de uitgelezen ‘marketing-avant-la-lettre-technieken’ die hij toepaste om zijn naam en faam over Europa te verspreiden.

Twee uur voor de stad: shoppen of een terrasje?

Na het Rubenshuis heb je nog ongeveer 2 uur om de stad te verkennen, op een terras van de stad te genieten of  wat de shoppen. Omstreek 18.00 uur (na de drukte van de spits en de forensen) nemen wij de trein terug en zijn omstreeks 20.30 uur in Haarlem. De kosten voor de trein, toegang tot het museum, koffie, lunch zijn voor eigen rekening.