Excursie Essen: Folkwang Museum en Villa Hügel

Excursie naar Essen met rondleiding door het Folkwang Museum en bezoek aan de Villa Hügel

Wanneer: zaterdag 16 september 2017
Rondleidingen door Michiel Kersten
Vertrek: 08.00 uur
Kosten: € 50,00 per persoon met eigen vervoer of € 85,- met personenbusje – voorkeur aangeven s.v.p.

Deelname alleen nog mogelijk met eigen vervoer. Stuur dan een mailtje naar info@artetcetera (max 4 personen).


Excursie & programma

Wij reizen in principe met personenbusjes naar Essen, maar met eigen vervoer is natuurlijk ook mogelijk. Wij vertrekken om 8.00 uur vanaf station Heemstede naar Duitsland. Na koffie met gebak staat de collectie van het Folkwang Museum op het programma. ‘s Middags gaan wij naar de Villa Hügel en het omliggende park. De verwachting is omstreeks 22.00 uur weer in Haarlem terug te zijn. De kosten bedragen inclusief vervoer, koffie, toegang tot de musea, doch exclusief lunch en avondeten € 85,- (kom je met eigen vervoer: dan bedragen de kosten € 50,-). Als er voldoende mensen zijn die met eigen vervoer willen komen, dan kunnen wij ook besluiten met elkaar mee te reizen en de kosten voor de benzine te delen. Dat scheelt… Laat per mail s.v.p. weten waar jouw voorkeur naar uit gaat, zodat ik het vervoer kan coördineren. Stuur mailtje naar info@artetcetera.nl, maar geef je s.v.p óók op via de blauwe knop boven aan deze pagina voor deze excursie

 Afbeelding van een schilderij van Claude Monet met waterlelies in het Folkwang Museum, Essen

Folkwang Museum

Essen, het lijkt niet om de hoek, maar de afstand is niet groter dan naar Maastricht of Groningen. Essen heeft een van de mooiste musea in Duitsland: het Folkwang Museum. Vandaar dat Artetcetera een excursie organiseert naar dit indrukwekkende museum. De collectie moderne kunst van de impressionisten tot de abstract-expressionisten behoort tot de grootste en fraaiste ter wereld. De vaste presentatie voert de bezoekers door alle ontwikkelingen in de moderne kunst na 1850: van de Franse en Duitse impressionisten (Monet, Cézanne, Pisarro, Van Gogh, Lieberman, Slevogt en Corinth), naar de wilde schilders (Fauves) uit Frankrijk kort na de eeuwwisseling (Matisse, Derain, De Vlaminck, Van Dongen), langs de Duitse expressionisten van Brücke in Dresden en Berlijn (Ernst Ludwig Kirchner, Karl Schmidt-Rottluf, Erich Heckel en Nolde) naar de Wilde Malerei in München van de Blaue Reiter (Kadinsky, Marck, Macke). De reis stopt daar niet, maar gaat via de Franse kubisten (Picasso, Braque, Delaunay) door naar de surrealisten (Dali, Margritte, Ernst).

Afbeeldingen een schilderij van André Derain met de titel Coulioure

Villa Hügel

De Villa Hügel is een imposante villa van buitenaardse proporties met 269 kamers en ruimtes en wordt omgeven door een park van zo’n 28 hectare. De villa was ooit eigendom van de familie Krupp, eigenaren en directeuren van het gelijknamige staalconcern. De villa is tussen 1870 en 1893 gebouwd in opdracht van Alfred Krupp. De villa was niet alleen het verblijf van de familie maar ook de plaats waar de Krupp hoogwaardigheidsbekleders, industrieëlen uit de gehele wereld ontvingen. Deze villa kan men alleen in superlatieven beschrijven, maar samengevat ook in twee woorden karakteriseren: groots en overweldigend.

Foto van de achterzijde van Villa Hügel