Rondleiding over De Mooiste Modernisten in Singer Laren

Rondleiding door Michiel Kersten
Datum: zaterdag 6 januari (in de e-mail nieuwsbrief staat foutief 16-1 – excuses daarvoor)
Tijdstip: 15.00 uur
Verzamelen in de hal van het museum (winkelgebied)
Kosten: € 10,- p.p.
Aanmelden door op onderstaande knop te klikken. U komt dan op de website van Artetcetera. Kies op deze webpagina de gewenste datum.

[eventButton id=”66″][/eventButton]

De mooiste Nederlandse modernisten zijn nu in Singer Laren te zien. De bezoeker maakt op de tentoonstelling een wandeling door de Nederlandse kunstgeschiedenis van 1850 tot 1940. Via de regennatte landschappen onder grijze, hoog oprijzende wolkenpartijen van de Haagse School loopt de museumbezoeker naar avondlijke stadsgezichten van Breitner en de Amsterdamse Impressionisten. Zij genoten zichtbaar van het bruisend leven in de hoofdstad. In de tweede helft van de jaren tachtig zorgen de luministen (pointillisten) zoals Jan Toorop, Ferdinand Hart Nibbrig voor een explosie van kleuren met hun zonnige strandgezichten. Hoewel Toorop als sociaal bewogen kunstenaar ook de mensonterende armoede in de Borinage op aangrijpende wijze verbeeldde met stipjess in passende, sombere tonen.

De magnetische aantrekkingskracht van Parijs op jonge, vooruitstrevende kunstenaars rond 1900 toont het museum in een zaal met fauvistische (wilde) geschilderde doeken in sprankelende kleuren van Leo Gestel en Jan Sluijters. Tien jaar later schilderde Lodewijk Schelfhout in Parijs de eerste Nederlandse kubistische composities op de voet gevolgd door experimenten met geometrische vormen door Sluijters en Gestel. Kort nadat in Montmartre en Montparnasse Franse kunstenaars hun eerste kubistische composities geschilderd hadden.

In andere zalen toont het museum de ontwikkeling van het expressionisme en de sleutelrol die de Franse kunstenaar Henri Le Fauconnier – die tijdens de eerste wereldoorlog in Nederland woonde – daarbij heeft gespeeld. Daarnaast zijn zalen gewijd aan de Bergense school, de Groningse Ploeg en de Stijl. Bij het laatste krijgt Bart van der Leck een ererol.

Rondleiding
Deze tentoonstelling een prachtig overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandse kunst na 1850 en eindeloos veel gespreksstof over de kunstenaars, de kunstwerken, de bronnen van inspiratie. Kijken en vergelijken: kijken naar kleur, compositie, opbouw, toets, en nog veel meer. Aandachtig kijken is wat wij met elkaar gaan doen bij deze rondleidingen. Een echte aanrader deze tentoonstelling.