De kleur ontketend | Gemeentemuseum Den Haag

Museumrondleidingen

De kleur ontketend | Gemeentemuseum Den Haag | 30-12-2015

Rondleiding door Michiel Kersten

Een explosie van kleur. De kleur spat af van de schilderijen van Jan Sluyters, Leo Gestel, Piet Mondriaan, Jan Toorop en Rik Wouters. In het Gemeentemuseum is een indrukwekende tentoonstelling gewijd aan de kunst omstreeks 1900. De jaren dat onder invloed van de impressionisten (Monet, Manet, Van Gogh)  en post-impressionisten (Seurat, Signac, Matisse) kunstenaars kleuren in alle vrijheid gaan gebruiken. Kleuren dienen niet meer alleen om de werkelijkheid nauwgezet weer te geven, maar om gevoelens, emoties, beweging of licht mee te verbeelden.

De ontwikkelingen volgen elkaar in Parijs, Brussel en Amsterdam/Den Haag in een rap tempo op: pointillisme, luminisme, cubisme, vroeg-expressionisme. In de tentoonstelling in Den Haag kun je die aardverschuivingen in de kunst op de voet volgen. Een tijd van grenzeloos optimisme en een enorme dynamiek. De tijd van elektriciteit, radiotelegrafie, auto’s, oceaanstomers, de eerste vliegtuigen. Het nachtleven bloeit al niet tevoren en kunstenaars zuigen die nieuwe, moderne wereld op, om die in hun atelier te veranderen in een overdonderende explosie van kleuren.

Anderen, zoals Piet Mondriaan, blijven hun inspiratie vooral uit de natuur halen. Voorbij zijn de grijze, nevelige landschappen van de Haagse School. Een molen in van de hitte zinderende zon geeft Mondriaan weer met felle krachtige gepenseelde rode en gele strepen. Het resultaat is overweldigend en ongekend.

Heel bijzonder is dat de tentoonstelling een hele zaal heeft gewijd aan het schitterende werk van de Vlaamse kunstenaar Rik Wouters. Het gebeurt niet vaak dat zo’n uitgebreid overzicht van deze geweldige schilder, tekenaar, etser en beeldhouwer in Nederland te zien is. Alleen al om het werk van Rik Wouters is deze tentoonstelling de moeite meer dan waard.

Wanneer:   30 december 2015 Rik Wouters in Gemeentemuseum Den Haag
Tijd: 15.00 uur
Kosten: € 7,50 p.p.
Opgeven: stuur een mailje naar info@artetcetera.nl