Judith en Edith. Klimt en Schiele

Klimt en Schiele. Twee vrouwen, twee werelden: de femme fatale en de kuise huisvrouw in het Haags Gemeentemuseum

Judith, een schilderij van Gustav Klimt op de tentoonsteling in het Haags Gemeentemuseum 2016Een schitterend ingerichte presentatie in het Haags Gemeentemuseum met twee fenomenale schilderijen: één van Gustav Klimt en één van Egon Schiele.

Edith, de echtgenote van Schiele als kuise echtgenote in een jurk gemaakt van gestreepte gordijnstof. Zij kijkt ons onbevangen, enigszins naïef en zedig aan. De nagenoeg naakte Judith daarentegen kijkt ons met een wulpse, verleidelijke blik met half gesloten ogen aan. Een groter contrast tussen twee vrouwen is haast niet denkbaar.

Het goud van de achtergrond en het halssieraad schittert ons tegemoet op het schilderij van Klimt. Judith, de fatale vrouw, hangt in een donkere, duistere zaal en is omringd door honderden goudkleurig flonkerende parfumflesjes. Edith hangt in een lichte zaal. De gordijnstof langs de wanden weerspiegelt de gestreepte stof van haar jurk. Wat een geweldige vondst is de inrichting van deze presentatie die de verschillen tussen deze twee schilderijen op een fantastische manier accentueert.

Het schilderij van Gustav Klimt, de schilder van de Weense jugendstil en oprichter van de kunstenaarsvereniging Wiener Secession, is eigendom van Museum Belvedere in Wenen. Het Haagse Gemeentemuseum mag Judith een aantal maanden in Den Haag exposeren als dank voor het uitlenen aan Wenen van het portret van Edith door Egon Schiele. Een dergelijke confrontatie tussen twee topwerken is uniek. Mis het niet!

Met Artetcetera bezoeken wij deze presentatie na de rondleiding over de tentoonstelling van Jan Toorop. Zie voor data de informatie over Jan Toorop .